• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • НОРОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ ЯК ЗБЕРЕГТИСЯ ВІД ІНФІКУВАННЯ

НОРОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ ЯК ЗБЕРЕГТИСЯ ВІД ІНФІКУВАННЯ

2023-06-21

Норовірусна інфекція як вберегтися від інфікування.‼️‼️‼️ ​ На початку літа традиційно нагадуємо про підвищення ризиків підхопити шлунково-кишкову інфекцію. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. У багатьох випадках епідеміологи пов’язують ці випадки з недотриманням правил особистої гігієні та неналежним зберіганням продуктів харчування. Останнім часом найпоширенішим збудником який служить етіологічним фактором спалахів гострих кишкових інфекцій є норовірусна інфекція. Норовірусна інфекція - гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, яке спричиняє норовірус, характеризується розвитком гострого гастроентеріта та обезводжуванням. Джерелом інфекції є хвора людина, або носій. Основний механізм передачі, фекально-оральний, який реалізується контактно-побутовим, харчовим, рідше водним шляхом, не виключають і повітряно-крапельний механізм передачі. До продуктів які мають високий ризик забруднення норовірусами належать свіжі продукти, які не піддаються термічній обробці. Хворіють частіше діти до 5 років, інкубаційний період від 12-48 годин до 3 діб. Хвороба починається гостро, першими клінічними проявами хвороби є нудота, багаторазове блювання тривалістю 1-2 дні, рідкі водянисті випорожнення, біль у животі. Виникає загальна слабкість, млявість, сонливість, підвищується температура тіла. Прояви норовірусної інфекції тривають від 24-60 годин до декількох днів, потім вони стихають, відбувається одужання. При появі таких симптомів кишкової інфекції потрібно викликати швидку медичну допомогу. Щоб уникнути зараження потрібно дотримуватись таких санітарно-гігієнічних норм і правил: - якщо в будинку є хворий, його ізолюють в окрему кімнату, виділяють окремий посуд, в кімнаті хворого проводять вологе прибирання, провітрювання, посуд ошпарюють кип’ятком, блювоту і фекалії зливають в унітаз, який потім дезінфікують; - дотримуватись правил громадської та особистої гігієни, тобто використовувати одноразовий посуд, стаканчики, миття рук з милом перед їдою, відвідування вбиральні, повернення з вулиці, використовування антисептиків, спиртових серветок для обробки рук; - дотримання технології приготування харчових продуктів ( термічної обробки їх), дотримання режиму зберігання, та термінів реалізації готової продукції; - забезпечення населення якісною питною водою, кип’ятіння води з невідомого джерела, або використовувати бутильовану воду; - ретельно мити під проточною водою овочі, фрукти, ягоди, зелень. Пам’ятайте! Неухильне дотримування правил суспільної та особистої гігієни - головний захист від кишкових захворювань. Броварська районна філія ДУ «Київський ОЦКПХ МОЗ»

/Files/images/1_veresnya_17/355567060_1672903293161614_5254146386870485499_n.jpg

/Files/images/1_veresnya_17/354771893_1295333847849546_1819648541418959564_n.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 26

Коментарi